Glenn Ligon: Annotations

Af Thomas Degner

Jeg er for tiden meget optaget af familiealbummet som printet og digitalt medie, da jeg sidder med en eksamensopgave, hvor jeg vil undersøge sandhedsvidnet i det digitaliserede analogfoto. I min research kom jeg i går forbi et yderst interessant fotografisk kunstprojekt, som jeg bliver nødt til at dele her på bloggen.

 

Glenn1

glenn4

 

Konceptkunstneren Glenn Ligon (US) præsenterede i 2003 sit første webbaserede kunstprojekt under titlen Annotations. Projektet var en udvidelse af Ligons tidligere arbejde med familiealbummet (A Feast of Scraps, 1994–98) og bestod i sin enkelthed af et digitalt remedieret familiealbum med udgangspunkt i Ligons egen familie.

Det virtuelle album deler umiddelbart æstetik med det traditionelle familiealbum, som vi kender det, men ved nærmere undersøgelse kommer Ligons anmærkninger til syne, og et nyt lag føjes til de nedfrossede og falmede minder på skærmen. Bag hvert foto gemmer sig links: til tekst, til andre fotografier og til lydfiler.

 

glenn3

 

Det, Glenn Ligon forsøger at udfordre med Annotations, er de fikserede historier som ligger nedskrevet i flere generations fotografier. Som børn fødes vi ind i en familie, der allerede har en historie, en arv og et utal af album, der hver i sær beretter hvordan det VAR og forklarer hvorfor vi ER. Ligon mener, at der bør være lige så mange historier som der er familiemedlemmer, for hvad hvis man ikke passer ind i den forudskrevne historie man fødes ind i? Hvad hvis man lever i en anden virkelighed end familiens album viser?

 

glenn2

 

Hvis du er nysgerrig kan du læse mere om projektet her og se hele Ligons projekt her.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s