Fotograf, Fotografering, Fotografi

Af Jesper Helbo

Jeg faldt forleden over en gammel fotobog jeg har stående, der hedder Fotograf, Fotografering, Fotografi. Da jeg lige var startet ud som fotograf, kiggede jeg en del i den for at hente inspiration og søge svar på tekniske spørgsmål. Den er skrevet i tiden lige før det digitale fotografi tog fat, og da jeg er stor tilhænger af analogt fotografi, virkede den ekstra tiltalende.

John Hedgecoe, The Book of Photograph

Nu havde jeg den pludselig i hånden igen og kom tilfældigt til at læse forordet. Jeg kunne ikke undgå at smile, mens jeg læste Mogens Von Havens bevingede ord om, hvad fotografi nu er for en størrelse. Udover tekstens umiddelbare underholdningsværdi synes jeg også der er en del sandhed i det han skriver. Jeg har derfor valgt at bringe forordet her på bloggen i sin helhed. Så kan i jo se hvad I synes.

Den originale titel på bogen er The Book of Photography, og den er skrevet af John Hegdecoe.

 

 

 

MOGENS VON HAVENS FORORD

Enhver kan lave billeder med selv det mest primitive fotografiske grej.

Fotografi kan bruges lejlighedsvis, helt usystematisk – ligesom når man spiller ”Tordenskjold” med én finger. At fotografere er også noget, man kan bruge mange dyre ord om. Der er vitterligt folk, der udtrykker sig ”kreativt” laver ”billedmæssige kompositioner”, ”realiserer deres jeg”, analyserer ”form, farve, tone og stoflighed”, ”kunstnerisk integritet” og diskuterer ”spontan avantgardistisk fotografi”.

Uden at deres billeder bliver bedre af det.

Lad os skynde os at komme ned på jorden igen. Hvis man hæver søndagsfotografens niveau en anelse og slipper lidt ordgas ud af varmluftballonerne, kan man bedre overskue temaet.

Forenklet sagt er fotografiet et billede, der først er set af et almindeligt menneske og produceret ved hjælp af visse tekniske metoder.

Det er muligt at beskrive den fotografiske grundteknik klart.

Det er også muligt, at beskrive det færdige billedes grundelementer i et lige så utvetydigt sprog.

Det er bare ikke gjort ret tit.

Nogle fotoskribenter behandler de tekniske komplikationer så kunstneriske sjæle stønner. Andre fortaber sig i billedæstetisk tågesnak, så teknikfanatikere ikke orker at følge med.

Det foreliggende værk forener med overdådig suverænitet disse yderpunkter. Bogen er både en fornuftig teknisk grundbog og en billedbog i elementær billedkomposition, nødvendig og tilstrækkelig grundviden i klar og overskuelig form.

Forfatteren John Hedgecoe, er aktiv professionel fotograf; så aktiv at han uden at måtte ty til sekundamateriale har været i stand til at præstere samtlige bogens illustrationer og bringe dem i logisk sammenhæng med sin tekst. Men han underviser også i fotografi på Royal College og Art i England. Vi har således den sjældne kombination af en fotograf, som kan sit håndværk og undervise i dets teknik. Han farer hverken vild i kunstneriske eller tekniske jungler.

Hans filosofi er enkel og effektiv:

Lær teknikken.

Lær at se billedet.

Lær at lave fotos.

Når det er sket kan du smide det hele overbord og lege med mediet.

Jeg kan kun være 100% enig.

Det har været et slidsomt job at bearbejde Hedgecoes tekst, sætning for sætning.

Tilfredsstillelsen ligger i at være med til at overføre en international milepæl i fotolitteraturen til det danske sprog.

Honi soit qui mal y pense – som der står på den engelske hosebandsorden – ”skam være den som tænker ilde herom.

 

Mogens Von Haven

 

Mogens von Haven, f. 1917, dansk fotograf, fra 1946 freelancefotograf i København, først med sportsoptagelser (motorcykelbilledet øverst er World Press Photo vinderen fra 1955!) og fra begyndelsen af 1950’erne med balletfotografi som speciale.Haven var med til at fremme den internationale interesse for Den Kgl. Ballet efter 2. Verdenskrig med fotoudstillinger og bøger som Balletten danser ud (1961) og The Royal Danish Ballet (1964). Fra denne tid er også flere fremragende portrætter af især dansere og musikere. Haven har udgivet flere bøger om fotografering.

 

4 thoughts on “Fotograf, Fotografering, Fotografi

  1. Rigtig godt skrevet, forsøger sig heldigvis ikke ud i definitioner, men holder sig til fotografiets fakta og kommer alligevel vidt omkring i associationer, med en utvetydig dejlig ‘tilgang’. Rart høre om en ‘fotobog’ der kan skrive så man lige præcis får lyst til at gå i gang 🙂

  2. Netop det utvetydige jeg synes var befriende. En mand som forstår at udtrykke sig klart og tydeligt (ikke uden humor). Bogen er også en udmærket grundbog og fin som inspirationskilde.

    God læselyst, hvis du når så langt 🙂

  3. Gode gamle vise ord – Det er aldrig dårligt, og nogle gange rart lige at få rusket op i nogle af de spørgsmål, man ofte tror man kender svaret på 🙂

  4. Det er bare fantastisk, der er sket en del, dengang var der ikke så mange der forsøgte at snakke fotografiet ihjel.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s