UNG DANSK FOTOGRAFI ’13

1466068_768775089805890_774660669_n

Fotografiet er i centrum på Ung dansk fotografi ’13. Ni danske fotografer udforsker, på hver deres måde, genrer indenfor det fotografiske medie. Udstillingen er netop taget ned fra væggene i Fotografisk Center, og et udvalg af værkerne er rykket til Skive.

Af Siri Brændholt Lundgaard, kuratorassistent, Fotografisk Center

Ung dansk fotografi er en årligt tilbagevendende udstilling, der præsenterer unge danske fotografers arbejde. På Ung dansk fotografi ’13 er der lagt vægt på mediets mange facetterede genrer, fra det helt konceptuelle til det mere dokumentariske, når fotograferne på forskellige måder behandler temaer som materialitet, globalisering og historicitet.

Det er nu 15 år siden, at Fotografisk Center viste den første Ung dansk fotografi-udstilling med værker af Stine Barr Prebensen, Jacob Fuglsang Mikkelsen, Charlotte Haslund-Christensen, Tine Hauch-Fausbøll og Rikke Løwenstein. Ung dansk fotografi ’98 blev startskuddet for en tilbagevendende udstillingsrække, ledsaget af en bogserie, der fra begyndelsen havde til hensigt, at udbrede kendskabet til yngre, danske fotografers arbejde og tilskynde interessen for fotografi. Med de årlige udstillinger åbnede Fotografisk Center samtidig op for en diskussion om fotografisk uddannelse herhjemme ved at vise værker af danske fotografer, der hovedsageligt var uddannet fra internationale skoler. 15 år senere er situationen den samme, når det gælder fotografiske uddannelser i Danmark. Det er derfor ligeledes kendetegnende for de ni fotografer på den aktuelle udstilling, at de har internationale uddannelsesbaggrunde.

FOTOGRAFI SOM MEDIE
I dag forankres hverdagen i højere grad end nogensinde i visuelt funderede fænomener, der griber ind i hinanden. Fotografi spiller en central rolle i samtiden, og der tages billeder som aldrig før. Udstillingen Ung dansk fotografi ’13 viser fotografiske værker, som går til mediet på anderledes måder, men som samtidig er kendetegnende for den enkelte fotografs øvrige praksis. Lone Eriksen har skabt tre nye billedpar til udstillingen. Fælles for værkerne er en kredsen om fotografiets mekanik. Ved at fotografere det samme motiv på to forskellige måder gør Lone Eriksen opmærksom på fotografiets tekniske greb på virkeligheden.

Lone Eriksen. Solvej, 2013
Lone Eriksen. Solvej, 2013

 

I Ditte Knus Tønnesens projekt Arises For Something Else er fotografiet frigjort fra væggen. Med fysiske værker konstruerer Ditte Knus Tønnesen nye rum i Fotografisk Center. Motivisk kredser fotografierne om vild natur, hvor menneskelig indblanding på forskellige måder havde fundet sted.

Ditte Knus Tønnesen. A Tree on an Island in a Lake in the Forest in the Mountain in the North, 2013
Ditte Knus Tønnesen. A Tree on an Island in a Lake in the Forest in the Mountain in the North, 2013

 

Malene Nors Tardrups billeder er som en mosaik bygget op af snapshots, der til sammen kortlægger hverdagen i Iran og i Danmark.

Malene Nors Tardrup. Hjemstavnsbillede(r), 2012
Malene Nors Tardrup. Hjemstavnsbillede(r), 2012

 

Sofie Amalie Klougarts bidrag er et udvalg fra serien NOTER. Modsat hendes fotojournalistiske projekter, får vi her et personligt indblik i fotografens liv, hvor Sofie Amalie Klougart havde vendt kameraet mod sin kæreste.

Sofie Amalie Klougart. (Uden titel) fra serien NOTER, 2009-2013
Sofie Amalie Klougart. (Uden titel) fra serien NOTER, 2009-2013

 

Ditte Haarløv Johnsen viser billeder fra serien Maputo Diary. Et personligt projekt der dokumenterer familie, venner og livet i Mozambiques hovedstad Maputo, hvor Ditte Haarløv Johnsen selv er vokset op.

Ditte Haarløv Johnsen. Julio at Home ("They buried him like a dog", Ingracia said) fra serien Maputo Diary, 2000-2012
Ditte Haarløv Johnsen. Julio at Home (“They buried him like a dog”, Ingracia said) fra serien Maputo Diary, 2000-2012

 

I collager af fotografi og tegning har Julie Boserup komponeret nye rum og udtryk, med udgangspunkt i brutalistisk arkitektur.

Julie Boserup. Slightly Tilted Concrete, 2013
Julie Boserup. Slightly Tilted Concrete, 2013

 

Joachim Fleinert viser en særlig installation, hvor indsamlede glasnegativer fra Københavns Museum er slået i itu, splittet op og sammensat på ny, så de fremstår som skulpturelle, fotografiske objekter.

Joachim Fleinert. Photographic Monuments, 2013
Joachim Fleinert. Photographic Monuments, 2013

 

Bettina Camilla Vestergaard har kombineret tekst og fotografi i projektet Notes on the Most Beautiful, som tager udgangspunkt i Kairo – en af verdens tættest befolkede byer. Her har hun bedt folk i Kairos gader beskrive det smukkeste sted i byen.

Bettina Camilla Vestergaard. Nusery fra serien Notes on the Most Beatiful, 2011
Bettina Camilla Vestergaard. Nusery fra serien Notes on the Most Beatiful, 2011

 

Fotografierne skildrer resterne af et henlagt militæranlæg i Eks-Jugoslavien. Det blev i al hemmelighed bygget for at beskytte Jugoslavien mod udefrakommende fjender. Ismar Cirkinagics fotografiske registreringer fungerer som vidnesbyrd om arven fra et tidligere Jugoslavien.

Ismar Cirkinagic. Object 505-III fra serien Zeljava Air Base, 2012
Ismar Cirkinagic. Object 505-III fra serien Zeljava Air Base, 2012

 

FOUR BOXES GALLERY
Ung dansk fotografi ’13 blev indtil den 19. januar vist i Fotografisk Centers lokaler i Carlsberg Byen. Et uddrag af udstillingen åbner i dag, mandag den 27. januar, i Four Boxes Gallery på Krabbesholm Højskole i Skive. Her har man mulighed for at opleve udvalgte værker fra Fotografisk Centers udstilling på højskolens galleri, tegnet af den japanske tegnestue: Atelier Bow-Wow.

Læs mere om hvordan fotograferne på Ung dansk fotografi ’13 går til mediet, dets udtryksformer og genrer i katalogbogen, hvor Julie Boserup, Ismar Cirkinagic, Lone Eriksen, Joachim Fleinert, Ditte Haarløv Johnsen, Sofie Amalie Klougart, Malene Nors Tardrup, Ditte Knus Tønnesen og Bettina Camilla Vestergaard fortæller om deres værker. Kataloget, der er udgivet i forbindelse med udstillingen på Fotografisk Center, indeholder desuden en spændende artikel om dansk fotografi, skrevet af medkurator, ph.d. Mette Sandbye, og kan købes i Fotografisk Centers boghandel.

Ung dansk fotografi vises i Four Boxes Gallery 27.1. – 7.2.2014

Ung-Dansk-Fotografi-plakat

One thought on “UNG DANSK FOTOGRAFI ’13

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s