Med ORACLE i Østrig

ORACLE er et internationalt forum for kommunikation mellem fotokuratorer. Netværket blev dannet i Tuscon, Arizona, USA og har eksisteret siden 1983. Blandt medlemmerne er både universitetsfolk, museumskuratorer, arkivarer og folk, som arbejder med samtidsfotografi.

ORACLE konference i Østrig
ORACLE konference i Østrig november 2014

Man mødes hvert år og diskuterer aktuelle emner indenfor arbejdet med fotografi – især i forhold til udstilling og bevaring, men også arkivering, digitalisering og formidling.

Emnerne skifter selvfølgelig fra år til år og bestemmes på mødet af medlemmerne i fællesskab. ORACLE møderne er struktureret, så der først er en tre-dages konference og herefter en post-ORACLE tur, hvor man sammen rejser rundt og ser museer og udstillingssteder i nærheden.

I år var 32. gang. Jeg med for første gang. Beate Cegielska fra Galleri Image, som har været med mange gange, og jeg var de eneste danske deltagere. Konferencen blev holdt i Østrig 5. – 8. november 2014 og var arrangeret af Monika Faber og Magdalena Vukovic fra Photoinstitut Bonartes og Walter Moser fra Albertina museet – begge Wien.

MUMOK
MUMOK

Onsdag den 5. november kunne man vælge sig ind på at besøge forskellige institutioner, og jeg valgte at besøge Mumok (Museum of Modern Art), hvor vi kom med i magasinet fik mulighed for at se fotografier fra deres enestående samling af Wiener-aktionisme. Senere på dagen var jeg med i arkivet på Filmmuseum Wien. Her så vi bl.a. fantastiske håndkolorerede stils.

Om eftermiddagen besøgte jeg Photoinstitut Bonartes og Albertina, der begge har imponerende samlinger af både vintage og samtids –fotografi. Sidst på eftermiddagen var der en imponerende reception på Albatina i det, der tidligere havde været kejserens spisesal. Og så gik turen til bjergbyen Semmering, hvor vi blev indlogeret på et kæmpestort hotel, der sikkert havde kendt bedre dage som kurhotel, men fungerede glimrende til konference-formålet pga. de mange møderumsfaciliteter.

Torsdag den 6. november startede konferencen. ”Fotografi er ikke et medium, det er en kultur”, blev hurtigt en slags overskrift. Alle ca. 70 deltagere mødes i et stort aula-agtigt rum. Man var på forhånd blevet bedt om at overveje emner til diskussion. Dagen startede med at få alle emner op på en flip-over og stemme om hvilke, der skulle diskuteres. En usædvanlig procedure. De emner, der fik flest stemmer skulle diskuteres i plenum. Dem, der fik lidt færre, blev drøftet i mindre grupper, som efterfølgende fremlagde deres fælles overvejelser for alle. Flest stemmer fik publishing og powers of creativity of curators – time and space for innovation. Sidstnævnte blev emnet for dagens 2. session. På 3. session om publikationer diskuterede vi bl.a. tidsskrifter, e-bøger, nye formater og blogs – Fotomuseum Wintherthurs blog Still Searching blev fremhævet som eksemplarisk.

Jeg var om sammen med Reinhard Braun fra Camera Austria blevet bedt at lede en session om samtidsfotografi som kunst. Her talte vi bl.a. om kunsthallens struktur kontra museets; at denne er mere ’flad’ og derfor måske mere egnet til at imødekomme dialog med samtidskunsten /kunstnerne og med lokalsamfundet. Vi talte om vigtigheden af at dele og udveksle. Og vi diskuterede samtidsfotografiet som et udvidet felt, der transcenderer det fotografiske billede. Om aftenen var der middag for alle på en næsten kliché-argtig traditionel restaurant.

IMG_6295

Fredag den 7. november startede vi direkte efter morgenmaden med endnu to sessioner. Den session, jeg først valgte at deltage i, drejede sig om nye teknologier i forhold til både kreativitet, terminologi samt indhold og formidling i udstillinger. Diskussionen kom vidt omkring, og drejede sig bl.a. om hvordan man integrerer nye medier i udstillingen ud fra æstetiske overvejelser. Vi talte også om ”oversættelser” fra et medie til et andet. Det blev desuden til nogle mere generelle, abstrakte tanker om billede og billedelighed (imagery) og om bevægelsen fra fotografi til det fotografiske som konceptuel ramme.

Den efterfølgende og for mit vedkommende sidste session drejede sig om institutioner og freelance kuratorer. Her talte bl.a. vi om, at små udstillingssteder ofte har store udfordringer i forhold til klimakontrol, solfiltre mm., som begrænser hvilke udstillinger, der kan vises. Dette gælder også Fotografisk Center.

Det var de sidste to sessioner i programmet før den afsluttende lørdag om ORACLES fremtid. Eftermiddagen skulle spenderes i Graz, men da jeg måtte forlade konferencen ved frokosttid, nåede jeg desværre ikke med.

Hippies Use Side Door
Hippies Use Side Door

Til gengæld nåede jeg endnu et smut forbi Mumok, hvor rejsen var startet, og så deres fantastiske Cosima von Bonin udstilling; Hippies Use Side Door. The year 2014 has lost the plot, men det havde ikke meget med fotografi at gøre….

ORACLE var en lidt speciel, men på mange måder givtig oplevelse. Det var interessant at høre, hvad der rør sig andre steder og hvilker overvejelser man gør sig i forhold til arbejdet med fotografi. Vigtigst var det imidlertid at møde en masse nye fagfæller og på den måde få udvidet sit kontaktnet.

Kristine Kern, december 2014

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s