AT SANSE VERDEN – Amalie Smith på Ung dansk fotografi ’15

Den unge forfatter og kunstner Amalie Smith (f. 1985) er nyligt blevet tildelt Kronprinsparrets Stjernedrys-pris.

Hun blev både hædret for sit forfatterskab og sin billedkunstneriske praksis. Til grund for tildelingen lagdes blandt andet ”hendes evne til at kombinere en stærk intellektuel refleksion omkring æstetik, sprog og liv med en meget inderlig og rørende stemme i både sine litterære og billedkunstneriske værker.”

Det er især refleksionen over sansningens og erkendelsens rige fremtrædelsesformer, der løber som en rød tråd gennem hendes kunstneriske virke – fra sproget i hendes litterære værker til den sensuelle fænomenologiske søgen i hende billedskabelse. Virkeligheden – og måder vi kan erfare den på – formidles i en balance mellem det konkrete og det abstrakte.

Samspillet mellem Amalie Smiths konkrete og abstrakte refleksion kommer til udtryk i video-værket ”Screening”, som hun bidrager med på Fotografisk Centers udstilling Ung dansk fotografi ’15.

I ”Screening” tager hun udgangspunkt i Carl Th. Dreyers film fra 1949 om Danmarks nok største billedhugger, Bertel Thorvaldsen (1770-1844).

Den originale film skildrer Thorvaldsens skulpturer i elegante panoreringer, der skiftevis præsenterer helheden og zoomer ind på de ciselerede linjer og detaljer, og som samtidig sætter skulpturernes materiale – den rene marmor – i fokus.

screening-01
Still fra: ”Screening” (2015), HD video, 6 min. Warped reflection of a digital projection of Carl Th. Dreyer’s film on Thorvaldsen’s sculptures.

 

Amalie Smith griber dette materialefokus og udvider perspektiverne for Dreyers undersøgelse af de skulpturelle former. I ”Screening” projicerer hun Thorvaldsen-filmen op på en bøjelig skærm, som hun vinkler og bøjer så lysets refleksion i skærmen skaber en ny form i bølgende bevægelse. Lyset antager en sitrende, amorft, svævende form. Lyspartiklerne fra den oprindelige projektion kastes ud i rummet og opnår et eget liv.

screening-02-2
Still fra: ”Screening” (2015), HD video, 6 min. Warped reflection of a digital projection of Carl Th. Dreyer’s film on Thorvaldsen’s sculptures

 

Hun forstærker hermed filmmediets relation mellem original (motivet eller den originale filmrulle?) og kopi (kopier af filmen eller de forskellige projektioner?) til at stille spørgsmål til genkendelighed og lighed. Refleksionerne af lys bliver en abstrakt refleksion og et konkret argument for at ligheder og forskelle på én og samme tid er og ikke er essentielle for vores opfattelse af billederne og dermed af det oprindelige forlæg, Thorvaldsens skulpturer; et glimt af Venus; en flig af Hebe; forvrængede spor af Dreyers film; fordoblinger af skulpturer som i sig selv allerede var viderebearbejdelser af antikkens. Antikkens skulpturer, som Thorvaldsens samtid troede rene og hvide, men som forskningen har vist var bemalede og farverige.

Det er gennem abstraktionen over mediet og materialet, at ”Screening” trækker tråde til Amalie Smiths romandebut ”Marble” fra 2014 – om en marmorskulptur af samme navn, som kommer til live. Smith vender Ovids klassiske fortælling om Pygmalion på hovedet, idet fortællingen udfolder sig fra skulpturens perspektiv frem for fra skulptørens.

Hvor Ovids skulptur er et passivt objekt er Marble materien, som handler og lever. Materialet er således i centrum. I en ny form for økoæstetik er det antropocentriske perspektiv forkastet til fordel for en ligestilling af verdens bestanddele – og Smiths undersøgelser af materialernes særegne karakteristika forvandler værkerne fra konkrete og håndgribelige udtryk til flygtige, flerstrengede sanseindtryk.

 

Laura Ifversen, Fotografisk Center, Oktober 2015. 

 

Bio

Amalie Smith (f. 1985)

Bor og arbejder i København.

Uddannet fra Forfatterskolen i København 2009. Afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi sommer 2015.

For yderligere information, besøg kunstnerens hjemmeside http://amaliesmith.dk/

 

Links

Dreyers originale film fra 1949 kan ses her: http://www.carlthdreyer.dk/Galleri/FilmOgLydklip/Kortfilm/Thorvaldsen.aspx

Interview med Amalie Smith i forbindelse med Kronprinsparrets anerkendelse: http://www.dr.dk/nyheder/kultur/video-forfatterstjerneskud-glad-kronprinsparret-har-faaet-oeje-paa-mig

Oversigt over Kronprinsparrets Priser 2015: http://www.bikubenfonden.dk/kronprinsparrets-priser-0

Amalie Smiths bidrag til det internationale litteraturmagasin Asymptote taget fra digtsamlingen ”I Civil” (2012): http://www.asymptotejournal.com/special-feature/amalie-smith-recollection/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s