Dagbog fra Calcutta

Dagbog fra Calcutta – når fotografi er en eksistentiel nødvendighed.

”I 2015 blev min far syg, og så min mor. Jeg havde det virkelig svært. Jeg var begyndt at fotografere på det tidspunkt, men efter mine forældres sygdom, blev fotografering mit eneste fristed. Mit vindue, min udvej, og vej. Fra da af var billeder ikke blot billeder for mig, det handlede om en vej til realisering af mit selv. I 2017 døde min far. Jeg var knust. Jeg kæmpede med mig selv, kun fotografierne gav mig lys i mit liv.”

Ordene er Saheli Das’. En ung kvinde bosat i Calcutta i Indien. Jeg kom tilfældigvis omkring hendes fotografiske arbejde på Facebook i efteråret 2020, og efter en tid blev vi forbundet der. I vinteren 2021 snakkede vi kort sammen via Messenger. Saheli har et dybt ønske om at dele sin kunst, og her kom jeg ind i billedet. Betaget af hendes arbejde lovede jeg at videreformidle hendes fotografier.

Efter en del korrespondance via Messenger, skrev Saheli i det tidlige forår de ovenstående linjer til mig.

Jeg forstod på sin vis, at det ikke blot handlede om en promovering af Sahelis arbejde i en dansk kontekst, men om et dybere anliggende, jeg i høj grad som kunstner kan identificere mig med. Kunst som eksistentiel nødvendighed.

At dele sin erfaring med tilværelsen.

Jeg har selv måttet kæmpe for at bevare mit forhold til fotografiet, jeg har følt mig væltet omkuld af at forholde mig fundamentalt til det at skabe og udtrykke mig, men jeg er også bevidst om, at jeg ikke kan eksistere uden den kanal for udtryk der opstår i arbejdet med at forme og videregive, fotografisk udtrykt i form af min erfaring af verden og tilværelsen.

En anden god veninde beskriver den kreative erfaring som ”Når jeg sætter mig og skriver, trækker jeg vejret dybere, angsten forsvinder”.

I en dansk kontekst, er fotografiet og kunsten i dag mange ting. Det er ofte relateret til videnskab, forskning, undersøgelse, socialt arbejde, koncepter og ideer. Kunstneren i vores samfund er en professionel entreprenør, facilitator eller iscenesætter. At der bliver skabt gode ideer, der kan skabe fællesskab og fælles erfaringer, kan provokere, stimulere eller give oplevelser på museer og kunstinstitutioner – Det synes jeg er betydningsfuldt.

Men for mig, som for Saheli, handler kunst om noget meget mere fundamentalt. For mig handler det om at blive rørt dybt på et personligt plan, som jeg bliver det af Sahelis daglige online opdateringer fra sit umiddelbare liv i Calcutta, i grove sort/hvide, analoge/digitale betragtninger, i indlevelsen, registreringer, fortætninger, det handler om at Sahelis stemme som den udtrykker sig i fotografiet taler til mig om relaterbare fundamentale erfaringer af at være til.

Grundvilkår, indsigt og lidenskab.

Det er for mig dét, som kunst handler om. Det er dét litteratur, det filmiske og teatret, det musikalske handler om. Tilværelsen. Hvad vil det sige at være menneske? Det kan ikke videnskabeliggøres, konceptualiseres og sættes på en formel, som seneste tiltag i en samtidig sammensmeltning af, hvor langt vi er nået med vores samfund i 2021. Det handler for mig om at udtrykke nogle af og til, mere eller mindre, universelle grundvilkår ved det at være menneske, og hvordan vi også i 2021 forholder os til liv og død, sorg og glæde, tab og forelskelse.

For et følsomt menneske som Saheli, er fotografiet hendes måde at forholde sig til sit liv, til tilværelsen, og mere end det. Det er hendes stemme i verden, det er hendes måde at tage verden ind, og samtidig være i verden. At hun gør det, bliver en kilde til indsigt for mig som beskuer.

Når kunst, og fotografi, kan fortælle mig noget, om det at være menneske, er det for det første uvæsentligt om det er i en dansk kontekst eller en indisk. Endnu vigtigere er det, om kunsten har relevans, at den ikke kan reduceres til eksempelvis et koncept, fordi den fundamentalt set beskæftiger sig med alt det ved menneskelivet, der ikke lader sig reducere, konceptualisere eller kan sættes på en formel uden, at det forsvinder, men som kræver levet erfaring, og som skal formidles med håndværk, visdom, og kærlighed.

Oplev her et lille udvalg af Sahelis billeder. Alle lagt på Facebook det seneste halve år. Saheli kan følges på Facebook Saheli Das eller instagram: @Sahelidas08

Af Nikolaj Callesen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s