Den essentielle nysgerrighed og rejsen som råmateriale – interview med Miriam Nielsen

14.Miriam Nielsen. UT4

Kan du beskrive dig selv, som kunstner, meget kort?

Jeg arbejder med fotografi, installation og video. Fotografiet er mit vigtigste redskab i skabelsen af værker, der ofte sammensættes på tværs af enkeltstående billeder eller i kombinationen af flere motiver i et. Fotografiet fascinerer mig, da det handler om tid, lys og repræsentation og har et tvetydigt – på en gang realistisk og fiktivt – potentiale. Mine værker udspringer af et forsøg på at skabe nogle andre eksistenstilstande eller et fiktivt rum, samtidig ligger der en overgivelse til virkeligheden i arbejdsmetoden, da virkeligheden altid er råmaterialet.

Hvor stammer din interesse i at arbejde kunstnerisk fra?

Mit virke afspejler en for mig essentiel nysgerrighed og en løbende udforskning af nye områder, motiver og form. Kunsten kan for mig udtrykke sider af den indre og ydre verden som sproget ikke kommer tæt på.

Hvor kan du godt lide at finde ny inspiration?

Rejsen har altid været en af hovedinspirationskilderne i mit arbejde, fordi den udfordrer og rykker ved vores opfattelser, også visuelt.  Derudover er kunsten, musik, videnskaben og naturen inspirationskilder.  

Har du et projekt eller en ide, som det kradser i fingrene for at komme i gang med?

I Tulpa har jeg for første gang brugt kombinationen af fotografisk print og seriegrafisk tryk. Det er en metode som jeg glæder mig meget til at arbejde videre med her i efteråret.

12.Installation

Kan du give en kort introduktion til udstillingen ”Tulpa – en fiktiv topografi”?

Tulpa er et samarbejde mellem 3 kunstnere, der tager udgangspunkt i en fælles rejse. I udstillingen har vi arbejdet på at skabe et fiktivt landskab, et landskab af sten, på forskellige planer. Fotografiske værker, lyd og en publikation udgør tilsammen dette forestillingsrum, der har sin egen tidslighed. Bogen bærer spor af rejsen og er en form for logbog, der giver adgang til udstillingen. Fotografierne arbejder på forskellig vis med et fiktivt, forestillet rum. Ursula med antydninger af stenkonstruktioner i serien “Future Dwellings”. I mine egne værker er det fornemmelsen af vibrationen, bevægelsen og tyngden i landskabet, som er det centrale. Jeg har manipuleret landskabsmotiver og tilført det fotografiske print et seriegrafisk tryk i en mørk blå nuance. Den blå flade skaber en dybde og et tyngdemættet felt oven på de mere porøse strukturer af sten.  

Hvad betyder ordet ”Tulpa” for dig?

Tulpa er skabelsen af et forestillingsrum, det refererer til den process der ligger i sammen at skabe dette rum. Beskueren er også en del af denne process.

Kan du fortælle om jeres inspiration og proces?

Vi har alle været fascinerede af landskabet både visuelt og auditivt. Vi har besøgt et helt særligt sted sammen – nemlig Hampi i Inden. Et landskab hvor store granitblokke har ligget spredt over et kæmpe område i millioner af år. Det er et sted hvor landskabets bevægelser er ufattelig langsomme. Rejsen til dette karismatiske landskab har dannet grobunden for “Tulpa”.

Hvordan ligger projektet ”Tulpa” i forhold til dine tidligere værker?

Tulpa ligger både i forlængelse af og adskiller sig fra mine tidligere projekter. Det er en udstilling, der adskiller sig fra mine tidligere udstillinger fordi lyden er meget central. Samtidig afspejles optagetheden af landskabet i mange af mine tidligere værker, både video og fotografi. Det samme gælder i collageformen, hvor jeg arbejder videre med elementer fra min udstilling Kontur i 2015.

Generelt ligger udstillingen i forlængelse af en ambition om at give noget uhåndterligt og flygtigt en stoflighed og en form.

1.Nistrup, Kirstein, Nielsen.Tulpa mobile

Miriam Nielsens arbejde kan ses på: www.miriamnielsen.dk 

– Anina Lyck Uldum

Billeder: Miriam Nielsen og Kevin Broadbery 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s