Now and Then, Now and Again

Now and Then (2014)

Med udstillingsrækken Now and Again præsenterer LiveArt.dk (ved Ellen og Henrik Vestergaard Friis) ny performancekunst af otte danske kunstnere. Video-performance-værkerne vil blive præsenteret som otte på hinanden følgende udstillinger i Fotografisk Center i løbet af 2014. Værkerne er skabt til video og hele udstillingsrækken vises på iPad bag et gardin, som om man træder ind i en helt almindelig fotoautomat. Udstillingen er iværksat af LiveArt.dk, der siden 2004 har arbejdet for at fremme performancekunst i Danmark.

Now and Then (2014)

Christian Falsnaes er med sit værk Now and Then den første i rækken af performancekunstnere. Inde bag gardinet interagerer Christian Falsnaes med en enkelt person ad gangen, for at få dem til at deltage i værket. Med insisterende stemme, beder han beskueren om at adlyde og efterkomme hans anvisninger – en række armbevægelser, en dans og til sidst, tale. Performansen er derved ligeså meget beskuerens, som den er Falsnaes’ egen. Til slut, et tredje lag, når beskueren bliver bedt om at vende ryggen til iPad’en, og adressere kunsthallens øvrige besøgende. Dermed inddrages – potentielt set – alle i performansen.

Opening (2013)

Kunsthallens publikum, der hverken kan høre eller se hvad tilskueren interagerer med, er overladt i uvished, om hvad der egentlig foregår. For dem finder der også en performance sted, ikke opført af en mand i en iPad, men af en anden besøgende. Falsnaes overdrager rollen som domptør ved værkets slutning, hvor han beder beskueren fungere som bugtalerdukke for ham selv. Et talerør til en verden udenfor iPad’ens fangeskab og fotoautomatens gardiner.

Falsnaes styrer måske sin beskuer, men han er dømt til fangeskab i manegen. Desperat forsøger han at række ud til de besøgende, for dette er hans eneste udvej – den eneste måde han kan blive virkelig. Omend blot for en tid. Falsnaes’ statiske video-jeg beder ved videoens slutning sin beskuer om at give hovedtelefonerne videre til en anden besøgende – kun på denne måde undgår han forglemmelsen. Falsnaes er suspenderet i iPad’en, men han er også suspenderet i tid ­– et ‘nu’, som han selv oplevede for længe siden. Han inddrager sit publikum i dette nu, og udstrækker derfor nuet i en tidslig horisont. Så længe folk interagerer med værket, genoplives Falsnaes og rækker således ud over tid og rum.

You’re my heart you’re my soul (2009)

Christian Falsnaes (f. 1980) har studeret filosofi i København og var aktiv i graffiti- og besættermiljøet før han begyndte sine studier på Wiens Kunstakademi. Hans værker forsøger at bryde barrierer mellem højkultur og populærkultur ved at skabe et nyt sprog mellem kunst, film, musik og litteratur. I konfrontationen med dramatiserede udgaver af sociale interaktioner, spejler og fremstiller Falsnaes samfundets iboende absurditet.

One thought on “Now and Then, Now and Again

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s